perjantai 23. maaliskuuta 2012

Valintoja taloprojektissa, osa kaksi

Välillä tuntuu, että remontti ei edisty ollenkaan. Vaikka edistyyhän se. Mutta siis samalla kun tehdään uutta ja korjataan, myös puretaan vielä edelleen. En edes muista mitä viimeksi kirjoitin, mutta edelleen on tilanne se, että melkein joka nurkka on kesken ja pari nurkkaa vielä täysin koskematta. Viime viikonloppuna saimme valittua taloon loputkin laatat ja tarkoitus olisikin nyt hieman valottaa talon sävyjä ja pintoja. Mutta nyt siis talossa näyttää suurin piirtein tältä. Suihkuseinä (ja takana sauna), näkymä keittiöön (ja vessaan sekä pieneen makuuhuoneeseen), portaat ja pirtti pari päivää sitten.

Ja miltä meillä sitten joskus tulee näyttämään? Talon lattiaan tulee Quick-stepin laminaatti, malli Eligna/vaaleanharmaa tammilankku. Nettisivuilla tuo näyttää ainakin minusta vähän pyökin tapaiselta, mutta todellisuudessa sävy ei ole lähelläkään pyökkiä, vaan enemmin harmaa (vaikkei kuitenkaan pelkästään harmaa).
Kuvistakin voi todeta, että ajatustyötä on valintojen kanssa tehty. Vaikka uskon että nämä valinnat on saatu meillä tehtyä suhteellisen helposti, ei vähiten sen vuoksi että lähimenneisyydessä on kokemusta kahdesta eri talosta ja eri sävyistä ja materiaaleista. En esimerkiksi missään nimessä halunnut lattialaminaatista tummaa, koska siitä on jo kokemuksia ja se on todettu meidän perheelle sopimattomaksi. Onhan se tumma lattia todella kaunis jos on puhdas, mutta meillä ainakin jo samana päivänä siivouksen jälkeen lattia näytti aivan kamalalta. Siis kaikki karvat ja hiekanmuruset ja pölypallerot pyörivät lattialla, vaikka olisit samana päivänä imuroinut ja luutunnut. Tumman lattian lisäksi en myöskään halunnut valkoista lattiaa (hienon näköinen sekin, muttei meillä). Enkä pitänyt aiemmasta pyökin värisestä lattiasta, koska mielestäni se taittaa punaiseen (?) eikä se sovi minun silmääni. Samasta syystä esimerkiksi kirsikka ei koskaan tulisi kuulonkaan. Ylipäätään minun silmääni miellyttävät lähinnä tammi tai eurooppalainen pähkinä (se vaaleampi, ei se amerikkalainen tumma). Jos nämä sävyt eivät ole tuttuja, tutustu esimerkiksi täällä.

No mutta siis, keittiön lattiaan laitetaan tummaa laattaa (30x30), joka on jo edellisen talon kanssa hyväksi todettua. Sama laatta jatkuu keittiöstä kiertäen leivinuunin. Leivinuunin sivustalle yksi rivi laattoja ja uuniluukun edustalle kaksi riviä. Tätä tummaa laattaa tulee myös eteisen lattia. Minun mielestäni talossa ei ole järkevää valita joka huoneeseen eri materiaaleja, joten tämä samainen laatta tulee sitten pienempänä (10x10) vessan, kodinhoitohuoneen, teknisen tilan ja pesuhuoneen sekä saunan lattiaan. Saumaväri oli edellisessä talossa likaisen värinen (siis se sävy, sementinharmaa, itsessään näytti mielestämme likaiselta) ja sen vuoksi päätimme valita nyt saumaväriksi aivan aavistuksen vaaleamman sauma-aineen. Sauma-aineeksi siis tulee tumman laatan kanssa Mapein Grigio medio, suomeksi keskiharmaa. Vaaleampaa sauma-ainetta emme halunneet, koska emme halunneet niin suurta kontrastia laatan ja sauman välille. Ja tummempi sauma-aine taas olisi ollut juuri laatan värinen ja mielestäni lattia olisi sitten ollut vain yhtä suurta oksennusta. Makuasioita nämä tietenkin ovat.

Kuvittelisin, että laattalattiasta tulee jota kuinkin tämän näköinen. Jos on tarvetta miettiä näitä valintoja, suosittelen tutustumaan ideakuviin. Ja ne laatat (ja laminaatit) tosiaankin kannattaa käyttää kotona (mallilaatat saa kaupoista mukaansa) ja ne laatat kannattaa ottaa mukaan sauma-aineita valitessa. Pieni vaiva valitessa, suurempi harmitus sitten jos lattia on valmis eikä olekaan toiveiden mukainen!

Pesuhuoneen seinään valittiin meillä kahteen kokonaiseen seinään valkoista kiiltävää laattaa (25x55) suihkuseinälle sekä suihkuseinän viereiselle seinälle (jolla myös saunan ovi) harmaata kiven näköistä laattaa (30x60). Jälkimmäisessä laatassa struktuuripinta, ei siis sileä. Ja sauma-aine valkoisen laatan kanssa valkoinen, harmaan laatan kanssa sama keskiharmaa kuin lattialaatan kaverina. Tämä keskiharmaa sauma-aine on harmaata kivilaattaa aavistuksen vaaleampi, joten pieni kontrasti myös siinä. Tulee näyttämään seinällä ehkä suurin piirtein tältä, tai sauma-aine voi olla aavistuksen tummempi.

Tässä vielä kuvia laatoista, kuvattu meillä kotona. Kahdessa jälkimmäisessä kuvassa näkyy myös pari malliesimerkkiä siitä, mitä olen suunnitellut keittiön välitilaan, siis pieni valkoinen laatta tai isompi valesaumoilla (onko tämä oikea termi?) varustettu laatta. Keittiön välitilan laatta on nyt siis ainut laatta, jota en ole päättänyt. Tällä hetkellä mielessä on valkoinen laatta ja vaalea (jopa valkoinen) sauma. Aiemmin ajattelin valkoista laattaa tummanharmaalla saumalla. Päätöstä odotellessa täytynee selailla vielä kuvia ja hakea ideoita.
No mitäs sitten seiniin? Hirsiseinä täytyy vielä pestä ja miettiä sen jälkeen voisiko sitä vaikkapa öljytä, siis jos seinä jää kovin laikukkaaksi kalkkilaastien takia. Levytetyt seinät talossa maalataan suurimmaksi osaksi valkoisella, mutta meidän makuuhuoneeseen olen suunnitellut yhtä harmaata (?) tehosteseinää. Tapetteja ei nyt laiteta, jos mieli joskus muuttuu niin maalin päälle tapetit on helppo laittaa, mutta tapetteja taas olisi tympeä repiä maalaamisen tieltä. Keittiöön tulee osittain paneloitua seinää, joka tarkoitus maalata myös jollain sävyllä, ehkäpä joku lämpimän harmaa, suhteellisen vaalea. Eteinen meillä on kauttaaltaan paneloitu, samoin kuin kodinhoitohuone. Nämä on maalattava nyt, koska pattereiden irrottamisen myötä seinät eivät enää näytä hyvältä. Maaliksi ehkä valkoista, peittävää tai niin että puiden syyt jäävät näkyviin?

PS: Tähän muuten loppui lanka neidin mekkoa tehdessä. Jäljellä olisi ollut vajaa kaksi kierrosta ja helman päättely (sekä hihat).


Langanhakureissuun asti meillä tehdään ehkä nyt sitten taas mattoa. Kuvan ottamisen jälkeen olen jo muutamaan kertaan purkanut ja tehnyt uudestaan, taas kun tehdään ilman ohjetta ja nyt olisi tarkoitus kehitellä erilainen malli kuin harmaassa matossa.

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tosi kivat matskut ootte valinnu:)Onko tuossa pienessä kuvissa vasemmalla olevassa laatassa sellanen elävä vähän epätasaisen oloinen pinta? Jos on samaa kuin kuvittelen sen olevan, niin se on mun lempparilattialaatta, aivan ihanan tuntoinen jalkojen alla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoitat tuota pientä tummanharmaata laattaa niin on siinäkin hieman epätasainen pinta. Tuossa kivi(jäljitelmä)laatassa on sitten vielä enemmän elävyyttä pinnassa mutta sitä nyt ei sitten saa jalkojen alle, paitsi jos osaa kiipeillä seinää pitkin ;) Tekstissä pitäiskin olla linkkiä tuohon lattialaattaankin Pukkilan sivuille, mutta merkkaanko liian epäselvästi nuo linkit?

   Poista
  2. Niin ja itse asiassa tuo valkoinen neliön muotoinen laatta jota olen kaavaillut keittiön välitilaan on myös oikeasti lattialaattaa ja siinä on myös hieman elävä pinta (jota ei kylläkään kuvasta näe, valkoinen kun on...).

   Se laatta on siis tämä: http://www.pukkila.com/laatta.php?tuotesarja=Arkitekt%20Color&sivu=8&tuotenumero=1BB0060000&kuvaus=White%20antislip

   Poista