lauantai 29. syyskuuta 2012

Täydellisten villasukkien suunnittelua

Olen viime aikoina tehnyt salaisia puuhia (joulu ja vähän muutakin mielessä), joista en voi siis täällä vielä kertoa. Mutta sen sijaan päätin kertoa nyt villasukista.

Villasukkiahan on monenlaisia ja moniin eri tilanteisiin sopivia. Minulla on saappaisiin sopivia, kotona käytettäviä, erityistilaisuuksiin sopivia, lämpimiä, pehmeitä, pitkävartisia, kutiavia, hieman liian isoja, hienompia (joita ei tahdo raaskia käyttää), arkisia, yksivärisiä, kirjavia ja niin edelleen.
Nyt yhdet suosikkisukistani ovat (jo melkein) tiensä päässä. Nimittäin arkiset sukat, joita pidän kotona (etenkin iltaisin). Nämä sukat eivät kutia ja pidänkin siitä, että voin laittaa ne jalkaan ihan ilman mitään muuta. Ei siis muita sukkia tai sukkahousuja kaverina, vaan pelkät paljaat jalat ja villasukat. Nämä arkiset sukat ovat kuitenkin sievät, vähän erilaiset kuin ihan tavalliset sukat. Ja vieläpä sievän väriset, tosin ehkä arkisukiksi vähän aran väriset ja nopeasti koirataloudessa likaiset. Mutta nämä sukat voi onneksi laittaa pesukoneeseen.Tarkoitus onkin siis tehdä sukat, jotka eivät ole liian hienot arkikäyttöön, langasta joka ei ole liian hienoa (tai kallista) arkikäyttöön. Sukat täytyy saada nätin värisinä, muuhun vaatetuksen väriin sopivana. Konepesun kestävänä ja langasta, joka ei kutita paljaissa jaloissa. Enkä halua myöskään liian paksuja sukkia, jotta ne eivät ole liian lämpimät jalassa. Ja tietenkin olisi hyvä, jos lanka olisi sellaista, etteivät sukat kulu heti puhki. Jotain tällaista alla olevaa olin ajatellut (ehkä).


Langan tulin tänään hankkineeksi, Pökkylän punasen tuvan valikoimista löytyi Austermannin Step Classic, lanka jossa aloe veraa ja jojobaöljyä. Ja koostumukseltaan siis 75 % villaa ja 25% polyamidia. Äkkiseltään näyttää vähän Nalle-lankaa vastaavalta, mutta juoksevuus on puolet enemmän (100g = noin 420 metriä), puikkosuositus 2,5-3 ja tiheys 10x10 cm 30 silmukkaa ja 42 kerrosta. Niin ja lankaa on vain 100 grammaa, joten kovin pitkävartisia sukkia ei nyt voi tehdä.


No mutta, mistä minä sen täydellisen ohjeen löydän?

Hunt for perfect woollen socks. Where to find the perfect pattern for this yarn, Austermann Step Classic?

PS: Minulla on ehkä ensi viikolla aikaa käydä yhdessä lankakaupassa Tampereella (keskustassa), mihin kannattaisi mennä?

2 kommenttia:

  1. Tässä on vähän eri neuletiheys, mutta tein tällä ohjeella viime syksynä täydellisesti istuvat ohuet villasukat: http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=131&d_id=42&lang=fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella sievät! Minulla on nyt vain mielessä itsellä ohje joka olisi yksivärinen ja siinä olisi joku palmikko, kuvio tai idea toteutettuna itse langalla, ei väreillä :)

      Poista