keskiviikko 17. lokakuuta 2012

(Melkein) valmis talo: pirtti

Miltä meidän pirtti näytti ennen?

Hailakkaan vaaleanpunertavat puolipaneelit ja kupruilevat seinälevyt päällystettynä vihertävään taittavalla valkoisella maalatulla lasikuitutapetilla, vihreät (jatkuvasti lamppuja polttavat) kattovalot, (henkilökohtainen inhokkini) pyökin värinen lattia,


keittiökaappeja pirtin perimmäisessä nurkassa (kauemmas keittiöstä ei pirtissä enää päässyt),


ja vaaleanpunertavaa laattaa uunin toisella sivulla, reunustettuna ihanalla metallisella lattialistalla.


Ja miltä meidän pirtti näyttää nyt?

Pirttihän on ollut näin valmis jo muutosta asti, mutta en ole saanut aikaiseksi ottaa kuvia, saati sitten valita niistä tänne sopivia.


Vanhan talon kanssa on mietitty monenlaisia ratkaisuja ja tehty paljon kompromissejä. Esimerkiksi hirsiseinäksi päädyttiin jättämään näkyville talon päätyseinä, koska sivuseinillä on joskus vuosia sitten siirretty ikkunoita ja näiden seinien hirsissä on tämän johdosta aukkoja. Nyt jos oikein tarkkaan katsot, voit huomata että päätyseinän ikkunanpielilistat ovat ainakin tuplasti (triplasti?) leveämmät kuin valkoisilla sivuseinillä. Hirsiseinien ikkunoita siirrettiinkin ulospäin ehkä kymmenisen senttiä (kun sisältä purettiin hirsiseinän edestä seinää) ja paksut ikkunanpielet vaadittiin, jotta eristeet saatiin kaikki peittoon. Tämähän tulee sitten jatkossa aiheuttamaan päänvaivaa esimerkiksi verhotankoja asennettaessa...

Hirsiseinälle on kehystetty lattian alta pelastetut kaksi kokonaista ehjää aukeamaa Liitto-sanomalehteä vuodelta 1920 (näkyvillä vain etusivu).


Ja tässä vielä yksi erityistä päänvaivaa aiheuttanut ratkaisu. Nimittäin kun siitä hirsiseinän edestä purettiin kymmenisen senttiä sisäseinää pois, jäi katonrajaan katon ja seinän väliin kymmenen sentin aukko. Tarpeeksi leveän ja korkean puuvalmiin (ja siis maalausta vielä kaipaavan) koristelistan metrihinnaksi olisi tullut yli 20 euroa (toimitusajoista puhumattakaan), joten loppujen lopuksi pitkällisen pähkäilyn tuloksena päädyttiin tähän. Ja näyttää hyvältä, vaikken sitä etukäteen uskonutkaan.


Muutamia pikkujuttuja on vielä tekemättä, esimerkiksi yksi 10 sentin lattialistan pätkä uupuu, ikkunoiden viimeistelymaalaaminen on tekemättä ja verhotangot (ja valkoiset valoverhot) asentamatta. Tehdään sitten kun jaksetaan, tai kun inspiraatio iskee (vähän niin kuin kaiken muunkin asian kanssa meillä...)!

Kalusteetkin varmasti vielä hakevat pirtissä paikkaansa. Tauluja en ole vielä ehtinyt juuri edes miettiä seinille. Mattoja olen miettinyt (ja sopivia olisi useampikin), mutta ainakin vielä olen ollut pelkkään lattiaan aivan tyytyväinen. Ja ruokapöydän päälle olen suunnitellut äitini autotallista mukaani nappaamaa mustaa kattokynttelikköä. Mutta kaikki ajallaan, nyt kuitenkin on jo valmis pirtti ja se on paljon se!

Mitä täältä sinun mielestäsi puuttuu? Mistä pidät erityisesti tai mihin tekisit (sisustuksessa) muutoksia?

This is our living room before and after the renovation.

6 kommenttia:

 1. Tosi ihanalta näyttää. Se listaratkaisukin oli oikein passeli ja en usko, että siihen edes kukaan juuri huomiota kiinnittää. Noi vanhat hirsiseinät on mun suoksikki. Oletko harkinnut mattoja?

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Kirjoitinkin tuossa lyhyesti että mattoja on mietitty mutta ainakin vielä on tuntunut siltä ettei olla haluttu laittaa niitä lattiaan. Ehkä sitten talven tullen...vaikka lattialämmitys sinälläänkin kyllä riittäisi! Lattialle päätyy varmaan jossain vaiheessa noissa vanhoissa kuvissa näkyvä harmaa matto ja/tai harmaita virkattuja mattoja.

  VastaaPoista
 3. Onpas erittäin onnistunut muutos. Tuollaisessa pirtissä olisi ihana asustaa. :)

  VastaaPoista
 4. Upea muutos, tykkään paljon :)

  VastaaPoista