lauantai 8. joulukuuta 2012

(Melkein) valmis talo: meidän ihanat portaat

Uudet portaat ovat seisseet paikoillaan alkukesästä asti (kuten jo silloin kerroinkin, luettavissa täältä), mutta nyt vasta portaat on ehditty tehdä täysin valmiiksi. Ne nimittäin vielä kertaalleen purettiin, maalattiin kahteen kertaan ja koottiin takaisin paikoilleen (ja samalla maalattiin ja viimeisteltiin porraskuilu). Nyt voin sanoa ettei kyllä kaduta hetkeäkään että päätettiin tehdä portaat itse.

Mutta aloitetaan kuitenkin siitä, miltä portaat näyttivät ennen remonttia.Sitten aloitettiin uusien portaiden tekeminen ja koko kesän portaat näyttivätkin sitten tältä.
Materiaali- ja työkustannuksissa en enää ole pysynyt täysin perässä, mutta sanoisin että reilusti alle tonnilla (lue: jotakin 500 ja 1000 euron väliltä) nämä portaat ja porraskuilu on tehty alusta loppuun, materiaaleineen, maaleineen ja töineen kaikkineen. Verrataksemme halvimmasta päästä oleviin tarjouksiin, jotakin kahden ja kolmen tonnin väliltä olisi pitänyt maksaa portaista muiden tekemänä.

Tarkemminkin voin kertoa jos joku haluaa lisätietoja, tässä kerrottakoon sen verran että portaat on tehty männystä. Askelmat on tehty liimapuulevystä ja välipuolat on ostettu puuvalmiina Puukeskuksesta, käsijohteista toinen on haettu paikallisen rautakauppiaan kotipihalta (johon oli jäänyt tarpeettomana), toinen porrasfirmasta. Käsijohteiden kanssa tuli vähän kiire, muuten nekin olisi luultavasti tehty puutavarasta itse. Valkoinen maali on maalarin valkolakkaa (sävytettynä), askelmat on maalattu venelakalla, sävytettynä samalla sävyllä kuin harmaat paneeliseinät.

Ja se lopputulos. Ehkä vähän rouhea ja itse tehdyn näköinen, mutta juuri siksi niin ihana. Sopivat mielestäni oikein täydellisesti paikoilleen, ovat oikein jämäkät ja juuri sen väriset kuin halusin. Siis niin hienot!


Our wooden stairs, I am almost in love!

6 kommenttia:

 1. Wau miten näyttävät ja upeat!!!

  VastaaPoista
 2. Hei, löysin blogisi kun etsin itse tehtyjä portaita.. meillä on sama tilanne nyt. Valmiit maksais yli kahden tonnin ja pähkäillään osattaisko itse tehdä. Meilläkin vanha hirsitalo, portaat pitäisi tehdä L-malliset ja tilakin on aika pieni. Teittekö uudet portaat vanhojen mitoilla? Meillä ei vanhoja portaita ole (ennen oli vaan tikkaat kylmälle vintille) joten oikeiden mittojen laskeminen (nousut ja etenemät) mietityttää kans. Kuinka paksua liimapuulevyä käytitte? Onko alkanut natisemaan? Osaatko antaa jotain vinkkiä tai neuvoa projektiin? Kiitos jo etukäteen.
  Ja taidan ruveta seuraamaan blogiasi, näyttää näin äkkiä katsottuna kiinnostavalle.. täälläkin kolme lasta, koira jne.. :) t.tanja

  VastaaPoista
 3. Hei Tanja! Piti ihan käydä mittaamassa liimapuulevy, käsityömitalla sain 38mm ja materiaalina on tosiaan mänty. Ja jos päätätte tehdä itse, pitäisin kaikkein tärkeimpänä työvaiheena sitä suunnittelua. Meillä mittailtiin, laskettiin, jaettiin ja kerrottiin ja piirrettiin paperille :) Eikä tosiaan käytetty vanhoja mallina, koska purettiin portaat eikä ennen sitä otettu yhtä ainutta mittaa... Ei tosin pidetty niistä entisistä lainkaan, joten ehkä hyväkin ettei verrattu niihin. L-malli kuulostaa vähän ensin pelottavalta toteuttaa itse, mutta toisaalta eikös se tavallaan ole vain kahdet portaat ja taso välissä, jos noin niin kuin maalaisjärjellä miettii (?).

  Etenemä on meidän portaissa (noin) 19 cm ja nousu 16 cm. Olen tykännyt, mutta tokihan nämä mitat täytyy laskea sitten siihen kokonaismittaan sopivaksi, ettei voi ihan noin vain päättää. Enkä ole huomannut narinaa ainakaan vielä, mutta toisaalta meillä yläkerrassa ei käydä edes päivittäin, joten en tiedä sitten muuttuuko tilanne vuosien saatossa.

  Tämä on aika hyvä perusartikkeli aiheesta: http://www.suomela.fi/tee-itse/Nikkaroi-Eskon-kanssa/Montako-askelmaa-portaisiin-tarvitaan--50601

  Kysy lisää jos joku tietty asia mietityttää, ehkä osaan neuvoa tai sitten en :D Ja mukavaa jos jäät lukemaan! Nyt on remonttiasiat jääneet vähän vähemmälle, mutta on niitäkin tulossa taas jossain vaiheessa. Lastenhuone on vielä kokonaan remontoimatta... :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos paljon vastauksesta.
  Oon nyt suunnitellu, piirtäny, mitannu, piirtäny seinään ja taas mitannu.. ehkä ne pikkuhiljaa alkas olemaan toteutettavissa. Nousua tulee n.21cm, eli hiukka jyrkät, mutta minkäs teet ku on pieni tila. Meillä ei mahdu tasoa siihen väliin vaan täytyy tehdä sellaset viistot muutamasta portaasta.. sehän se taitaa olla hankalin paikka.
  Oisin vielä kysynyt mistä teitte nuo sivupalkit jossa portaat ja kaiteet on kiinni?
  Meillä tulee vinttiin lasten leikki- ja nukkumistila.. olis niin mukava päästä sitä jo laittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat varmaan reisilankkuja? Noiden kaidepuolien yläpäässä on kiinni puuvalmiina ostetut käsijohteet, alhaalla reisilankku (jossa kiinni kaidepuolat ja askelmat) ihan tavallista höylälankkua, mitat 195x45mm.

   Poista